8 manieren om vlees mals te maken

Als je een smaakvol stukje vlees wilt grillen, dan moet je de tijd nemen. Het vlees even een paar uurtjes van te voren marineren bevordert de malsheid en uiteraard ook de smaak.
De slagers van Spoelder hebben 8 slimme manieren om de textuur van vlees te vermalsen. Sommige ingrediënten voegen zelfs extra smaak toe aan het vlees.
Je hebt altijd wel één van de onderstaande vleesvermalsers in huis.

1. Zout

Het geheim van de perfecte steak: Bestrooi de steak ruim met grof zeezout en laat het 1 uur intrekken buiten de koelkast. Doordat het zout het vlees intrekt breken de eiwitten af en verbeterd de structuur. Voordat de steak de pan in gaat uiteraard eerst het zout van de steak afhalen.

2. Thee

Bevat tannines, een verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen die zich aan eiwitten binden met als gevolg dat de eiwitten fixeren. Dit zorgt voor extra malsheid wanneer het in aanraking komt met vlees. Maak twee kopjes sterke thee, laat afkoelen, marineer het vlees en laat minstens 3 uur intrekken in de koelkast.

3. Rode wijn, azijn en het sap van citrusvruchten

Dit zijn zure vloeistoffen die de spiervezels in het vlees verzachten, ze voegen tevens ook smaak toe aan het vlees. Gebruik de citrusvruchten citroen of limoen. Azijn kan appelcider, balsamico of gewone azijn zijn. Rode wijn is ook een goede keuze want het zit net als thee boordenvol tannines. Laat weer minstens 3 uur intrekken in de koelkast.

4. Bier

Geweldig voor het toevoegen van smaak, maar bier bevat ook alfazuren en tannines, dus het is een werkpaard wanneer het om vleesvermalsen gaat. Minstens 1 uur laten intrekken buiten de koelkast. Tip: Gebruik bij spareribs.

5. Cola

Marineer een steak in cola (geen light) en laat vervolgens minstens 3 uur intrekken in de koelkast. Waarom cola werkt? Door de zeer hoge zuurgehalte.

6. Koffie

Een natuurlijke malsheid die ook smaak afgeeft. Zet een pot sterke koffie, laat afkoelen, marineer het vlees en laat minstens 3 uur intrekken in de koelkast.

7. Karnemelk en yoghurt

Deze bevatten een aantal zuren, maar het zijn ook zuivelproducten met een hoog calcium gehalte. Calcium activeert enzymen in het vlees die helpen de eiwitten te breken. Marineer het vlees en laat vervolgens 3 uur intrekken in de koelkast.

8. Vijgen, ananas, kiwi’s en papaya’s

Deze bevatten plantaardige enzymen die de eiwitten en het bindweefsel ontbinden. Pureer het fruit of snijd in dunne plakjes en leg vervolgens over het vlees. Laat 3 uur intrekken in de koelkast.

Like & share:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Inhoudsopgave