Erwtensoep met verse rookworst

Nu de dagen korter worden en het kwik (eindelijk eens) daalt komt dit gerecht weer eens in aanmerking. Een oer-Hollands én echt winters nostalgiegerecht: snert, oftewel erwtensoep op wijze van Spoelder. Sla dit jaar eens niet de 3 voor 1 kant-en-klare blikken in tijdens de hamsterweken, maar maak hem eens zelf. Het is helemaal niet moeilijk en is om van te smullen tijdens de koude maanden.

Ingrediënten

  • 1 varkenspoot
  • 2 liter water
  • 3 bouillonblokjes
  • 500 gr spliterwten
  • 1 knolselderij, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 preien, fijngesneden
  • 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 400 gram wortels, fijngesneden
  • 2 el verse peterselie
  • 2 verse rookworsten
  • 200 gram magere spekblokjes

Bereidingswijze

  • Spoel de spliterwten af en plaats ze vervolgens in een grote soeppan met 2 liter water, de bouillonblokjes en de varkenspoot. Kook 30 minuten op middelhoog vuur met de deksel op de pan.
  • Voeg de groenten en de rookworsten (in z’n geheel) toe aan de soep en laat ongeveer 2 uur gaarkoken op laag vuur.
  • Bak de spekblokjes 30 minuten voor het einde van de kooktijd goudbruin.
  • Haal de hele rookworsten en varkenspoot uit de pan.
  • Verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes.
  • Snijd ook de rookworst in stukjes.
  • Voeg vervolgens de spekblokjes, stukjes rookworst en het gesneden vlees van de varkenspoot toe aan de soep.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat de soep wat langer doorkoken als je hem te dun vindt, maar onthoud dat wanneer je de soep de volgende dag nogmaals opwarmt hij al veel dikker is geworden.
  • Voeg de spruitjes en rode ui toe aan de pan. Bak gedurende 3-4 minuten op middelhoog vuur en breng op smaak met peper en zout.

Like & share:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Inhoudsopgave