Nu de dagen korter worden en het kwik (eindelijk eens) daalt komt dit gerecht weer eens in aanmerking. Een oer-Hollands én echt winters nostalgiegerecht: snert, oftewel erwtensoep op wijze van Spoelder. Sla dit jaar eens niet de 3 voor 1 kant-en-klare blikken in tijdens de hamsterweken, maar maak hem eens zelf. Het is helemaal niet moeilijk en is om van te smullen tijdens de koude maanden.
Ingrediënten
- 1 varkenspoot
- 2 liter water
- 3 bouillonblokjes
- 500 gr spliterwten
- 1 knolselderij, fijngesneden
- 1 ui, fijngesneden
- 2 preien, fijngesneden
- 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
- 400 gram wortels, fijngesneden
- 2 el verse peterselie
- 2 verse rookworsten
- 200 gram magere spekblokjes
Bereidingswijze
- Spoel de spliterwten af en plaats ze vervolgens in een grote soeppan met 2 liter water, de bouillonblokjes en de varkenspoot. Kook 30 minuten op middelhoog vuur met de deksel op de pan.
- Voeg de groenten en de rookworsten (in z’n geheel) toe aan de soep en laat ongeveer 2 uur gaarkoken op laag vuur.
- Bak de spekblokjes 30 minuten voor het einde van de kooktijd goudbruin.
- Haal de hele rookworsten en varkenspoot uit de pan.
- Verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes.
- Snijd ook de rookworst in stukjes.
- Voeg vervolgens de spekblokjes, stukjes rookworst en het gesneden vlees van de varkenspoot toe aan de soep.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Laat de soep wat langer doorkoken als je hem te dun vindt, maar onthoud dat wanneer je de soep de volgende dag nogmaals opwarmt hij al veel dikker is geworden.
- Voeg de spruitjes en rode ui toe aan de pan. Bak gedurende 3-4 minuten op middelhoog vuur en breng op smaak met peper en zout.