Snert of echt ouderwetse erwtensoep is een goed gevulde soep die je als maaltijd kunt eten. Zeker tijdens de koude wintermaanden verwarmt en vult niets zo lekker als een bord echte snert. Hoewel het eruit ziet als een vette soep, is dat het zeker niet. Erwtensoep vult zo goed door de spliterwten en knolselderij die lang voor een vol gevoel zorgen. Echte verwennerij en eenvoudig te maken.
Ingrediënten
- 400 gr spliterwten
- 1 knolselderij
- 1 winterpeen
- 2 preien
- 4 bouillonblokjes
- 1,5 liter water
- 1 varkenspoot
- 1 stuk mager varkensvlees
- 1 echte rookworst
Bereidingswijze
- Snijd het varkensvlees in stukjes en kook dit samen met de varkenspoot en de bouillonblokjes tot het vlees van de poot eraf valt.
- Verwijder de poot en haal eventueel vlees van de poot af en doe deze in de soep.
- Schep het schuim van de bouillon. Spoel de spliterwten tot het water helder is.
- Snijd de knolselderij, winterpeen in stukjes en de prei in ringetjes.
- Voeg toe aan de hete bouillon en laat koken tot de erwten opgelost zijn (ongeveer een uurtje).
- Bereid de rookworst apart (in warm water volgens aanwijzing) en voeg op het laatst in stukjes toe.
- Bij ons thuis hebben ze graag de soep gepureerd, maar een wat grovere soep met stukjes erin is ook erg lekker en ziet er aantrekkelijk uit. Laat de vorst nu maar komen.