Kalfsoester is een verfijnd stukje vlees met de daarbij behorende verfijnde smaak. Deze wordt het liefst rosé gebakken en kan op smaak worden gemaakt met wat peper en zout. Een saus met veel smaak zou de balans verstoren en daarom koos ik voor een whisky-roomsaus die een aanvulling is op de boterzachte kalfsoester.
Ingrediënten
- 2 kalfoesters
- 100 ml slagroom
- 50 gr roomboter
- 50 gr bloem
- Gember
- 1 sjalot
- 1 borrelglaasje whisky
- Zout en peper
Bereidingswijze
- Zorg dat de kalfsoesters op kamertemperatuur zijn voor u ze wilt gaan bakken en dep ze droog.
- Maak de saus door een fijngesneden sjalotje en gember zachtjes te laten fruiten.
- Als de sjalot botergeel is en zacht voegt u voorzichtig de bloem toe aan de roomboter. Niet alles tegelijk. Laat de boter door de bloem worden opgenomen.
- Soms is er wat minder bloem nodig als er bijvoorbeeld veel vocht in de uitjes zit. Laat dit zachtjes even garen en voeg wat peper en zout toe.
- Voeg wat warm water toe totdat u een lobbige saus heeft. Bij deze saus kunt u beetje bij beetje de room toevoegen.
- Proef tussendoor even of de saus zout genoeg is en voeg eventueel wat zout of peper toe. Zet de saus apart.
- Bak nu de kalfsoesters in een combinatie van boter met een scheutje olie. 2 minuten per kant moet voldoende zijn. Laat ze even rusten.
- Warm intussen de saus op en voeg de whisky toe. Zorg ervoor dat de saus niet kookt.
- Wij aten hier heel eenvoudig gebakken aardappeltjes bij en salade van ijsbergsla en komkommer.