Kalkoen met kerst is bijna standaard in Canada. Het is dan ook niet zo gek dat mijn favoriete recept voor kerstkalkoen komt van mijn Canadese oom die voor kerst nog wel eens de oversteek naar Nederland wilde maken maar dan weer snel terug ging omdat hij heimwee had.
Dit keer had ik een kalkoen die zo groot was dat hij niet in de oven paste. Gelukkig zijn er mensen met een grote oven, maar houd er rekening mee als je een kalkoen koopt dat deze ook past of dat je een andere oplossing hebt. Zo heb ik deze kalkoen van bijna 12 kilo ineen ovenschaal op de BBQ gezet, wat net zo goed werkte.
Houd de volgende braadtijden aan:
Gewicht
4,5 – 8 kg: 3 – 3.5 uur
7 – 10 kg: 3.5 – 4 uur
10 – 11 kg: 4 – 4.5 uur
11 – 13 kg: 4.5 – 5 uur
Ingrediënten
1 kalkoen
Gehaktkruiden of kruidenmix gemengd met extra nootmuskaat
Een ovenschaal waar de kalkoen in past
Groot vel aluminiumfolie
Voor de vulling:
1 pakje roomboter
Gehaktkruiden of kruidenmix gemengd met extra nootmuskaat
4 witte boterhammen
1 grof gehakte ui
1 kopje walnoten
Bereidingswijze
Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen en kruid deze aan de buitenkant.
Verkruimel de boterhammen en meng met de kruiden, ui, walnoten en de helft van de boter in stukjes.
Vul de kalkoen met dit mengsel.
Zet de oven op 180 graden Celsius.
Plaats de kalkoen in de ovenschaal en leg de rest van de boter er omheen.
Dek af met aluminiumfolie.
Plaats de kalkoen in de schaal in de oven en zorg dat je tussendoor de kalkoen bedruipt met het vocht en de boter die onderin de schaal zich verzamelt.
Houd de braadtijden van hierboven aan.
Het laatste uur haal je de aluminiumfolie van de kalkoen zodat deze mooi kan kleuren. Blijf wel steeds bedruipen.
Voor het opdienen haal je met een lepel de stuffing uit de kalkoen en serveer deze apart. Ook de kalkoenjus kun je apart opdienen.
Veel klanten vragen de slager hoe een kalkoen, vers gebraden uit de oven gesneden moet worden in serveerbare stukken. Het is eigenlijk helemaal geen lastig karwei. Je moet alleen weten waar je de kalkoen moet aansnijden. Slager Peter Paul heeft een geïllustreerd stappenplan gemaakt voor het snijden van je kalkoen in serveerbare stukken. Stap 1: …
Rijpingsproces Spoelder is een van de weinige slagers in Nederland die gespecialiseerd is in dry-aged vlees. Voor de echte smaakbeleving van vlees moet vlees (net zoals vroeger) enkele weken rijpen. Vroeger werd dit gedaan bij de boer in de schuur, maar nu kunnen we dit doen in een speciale koelcel die bij ons in de …
Het licht gerookte spek zorgt voor een krokante korst op de botermalse Gildehoen kip. Ingrediënten 1 Gildehoen kip 300 gram licht gerookt spek (ontbijtspek) 1 citroen 2 takjes verse rozemarijn 4 uien, gehalveerd Olijfolie Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 150 graden. Haal de Gildehoen kip 1 uur voordat het vlees de oven in gaat …
De kalkoen wordt “low & slow” gegaard, zodat het vlees boterzacht wordt. Het lang garen zorgt er tevens voor dat de verse specerijen goed in het vlees trekken. Ingrediënten 4 kalkoenoesters Zwarte peper Zout 1 tl komijnzaad 2 laurierbladeren 2 gedroogde chilipepers 1 tl gedroogde oregano Het sap van 1 limoen Het sap van een …
Kerstkalkoen met stuffing op Canadese wijze
Kalkoen met kerst is bijna standaard in Canada. Het is dan ook niet zo gek dat mijn favoriete recept voor kerstkalkoen komt van mijn Canadese oom die voor kerst nog wel eens de oversteek naar Nederland wilde maken maar dan weer snel terug ging omdat hij heimwee had.
Dit keer had ik een kalkoen die zo groot was dat hij niet in de oven paste. Gelukkig zijn er mensen met een grote oven, maar houd er rekening mee als je een kalkoen koopt dat deze ook past of dat je een andere oplossing hebt. Zo heb ik deze kalkoen van bijna 12 kilo ineen ovenschaal op de BBQ gezet, wat net zo goed werkte.
Houd de volgende braadtijden aan:
Gewicht
4,5 – 8 kg: 3 – 3.5 uur
7 – 10 kg: 3.5 – 4 uur
10 – 11 kg: 4 – 4.5 uur
11 – 13 kg: 4.5 – 5 uur
Ingrediënten
Voor de vulling:
Bereidingswijze
Kalkoen bestellen
Gerelateerde Berichten
Hoe je een kalkoen snijdt in serveerbare stukken
Veel klanten vragen de slager hoe een kalkoen, vers gebraden uit de oven gesneden moet worden in serveerbare stukken. Het is eigenlijk helemaal geen lastig karwei. Je moet alleen weten waar je de kalkoen moet aansnijden. Slager Peter Paul heeft een geïllustreerd stappenplan gemaakt voor het snijden van je kalkoen in serveerbare stukken. Stap 1: …
Dry-Aged vlees
Rijpingsproces Spoelder is een van de weinige slagers in Nederland die gespecialiseerd is in dry-aged vlees. Voor de echte smaakbeleving van vlees moet vlees (net zoals vroeger) enkele weken rijpen. Vroeger werd dit gedaan bij de boer in de schuur, maar nu kunnen we dit doen in een speciale koelcel die bij ons in de …
Gildehoen kip omwikkeld met licht gerookt spek
Het licht gerookte spek zorgt voor een krokante korst op de botermalse Gildehoen kip. Ingrediënten 1 Gildehoen kip 300 gram licht gerookt spek (ontbijtspek) 1 citroen 2 takjes verse rozemarijn 4 uien, gehalveerd Olijfolie Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 150 graden. Haal de Gildehoen kip 1 uur voordat het vlees de oven in gaat …
Pulled turkey tortillas
De kalkoen wordt “low & slow” gegaard, zodat het vlees boterzacht wordt. Het lang garen zorgt er tevens voor dat de verse specerijen goed in het vlees trekken. Ingrediënten 4 kalkoenoesters Zwarte peper Zout 1 tl komijnzaad 2 laurierbladeren 2 gedroogde chilipepers 1 tl gedroogde oregano Het sap van 1 limoen Het sap van een …