Kerstkalkoen met stuffing op Canadese wijze

Kalkoen met kerst is bijna standaard in Canada. Het is dan ook niet zo gek dat mijn favoriete recept voor kerstkalkoen komt van mijn Canadese oom die voor kerst nog wel eens de oversteek naar Nederland wilde maken maar dan weer snel terug ging omdat hij heimwee had.

Dit keer had ik een kalkoen die zo groot was dat hij niet in de oven paste. Gelukkig zijn er mensen met een grote oven, maar houd er rekening mee als je een kalkoen koopt dat deze ook past of dat je een andere oplossing hebt. Zo heb ik deze kalkoen van bijna 12 kilo ineen ovenschaal op de BBQ gezet, wat net zo goed werkte.

Houd de volgende braadtijden aan: 

Gewicht

4,5 – 8 kg: 3 – 3.5 uur 

7 – 10 kg: 3.5 – 4 uur 

10 – 11 kg: 4 – 4.5 uur 

11 – 13 kg: 4.5 – 5 uur 

Ingrediënten

  • 1 kalkoen
  • Gehaktkruiden of kruidenmix gemengd met extra nootmuskaat
  • Een ovenschaal waar de kalkoen in past
  • Groot vel aluminiumfolie

Voor de vulling:

  • 1 pakje roomboter
  • Gehaktkruiden of kruidenmix gemengd met extra nootmuskaat
  • 4 witte boterhammen
  • 1 grof gehakte ui
  • 1 kopje walnoten

Bereidingswijze

  • Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen en kruid deze aan de buitenkant. 
  • Verkruimel de boterhammen en meng met de kruiden, ui, walnoten en de helft van de boter in stukjes.
  • Vul de kalkoen met dit mengsel.
  • Zet de oven op 180 graden Celsius.
  • Plaats de kalkoen in de ovenschaal en leg de rest van de boter er omheen.
  • Dek af met aluminiumfolie.
  • Plaats de kalkoen in de schaal in de oven en zorg dat je tussendoor de kalkoen bedruipt met het vocht en de boter die onderin de schaal zich verzamelt.
  • Houd de braadtijden van hierboven aan.
  • Het laatste uur haal je de aluminiumfolie van de kalkoen zodat deze mooi kan kleuren. Blijf wel steeds bedruipen.
  • Voor het opdienen haal je met een lepel de stuffing uit de kalkoen en serveer deze apart. Ook de kalkoenjus kun je apart opdienen.
  • Serveer met aardappelpuree en stoofpeertjes

Kalkoen bestellen

Like & share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Inhoudsopgave