Kalkoen met kerst is bijna standaard in Canada. Het is dan ook niet zo gek dat mijn favoriete recept voor kerstkalkoen komt van mijn Canadese oom die voor kerst nog wel eens de oversteek naar Nederland wilde maken maar dan weer snel terug ging omdat hij heimwee had.
Dit keer had ik een kalkoen die zo groot was dat hij niet in de oven paste. Gelukkig zijn er mensen met een grote oven, maar houd er rekening mee als je een kalkoen koopt dat deze ook past of dat je een andere oplossing hebt. Zo heb ik deze kalkoen van bijna 12 kilo ineen ovenschaal op de BBQ gezet, wat net zo goed werkte.
Houd de volgende braadtijden aan:
Gewicht
4,5 – 8 kg: 3 – 3.5 uur
7 – 10 kg: 3.5 – 4 uur
10 – 11 kg: 4 – 4.5 uur
11 – 13 kg: 4.5 – 5 uur
Ingrediënten
1 kalkoen
Gehaktkruiden of kruidenmix gemengd met extra nootmuskaat
Een ovenschaal waar de kalkoen in past
Groot vel aluminiumfolie
Voor de vulling:
1 pakje roomboter
Gehaktkruiden of kruidenmix gemengd met extra nootmuskaat
4 witte boterhammen
1 grof gehakte ui
1 kopje walnoten
Bereidingswijze
Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen en kruid deze aan de buitenkant.
Verkruimel de boterhammen en meng met de kruiden, ui, walnoten en de helft van de boter in stukjes.
Vul de kalkoen met dit mengsel.
Zet de oven op 180 graden Celsius.
Plaats de kalkoen in de ovenschaal en leg de rest van de boter er omheen.
Dek af met aluminiumfolie.
Plaats de kalkoen in de schaal in de oven en zorg dat je tussendoor de kalkoen bedruipt met het vocht en de boter die onderin de schaal zich verzamelt.
Houd de braadtijden van hierboven aan.
Het laatste uur haal je de aluminiumfolie van de kalkoen zodat deze mooi kan kleuren. Blijf wel steeds bedruipen.
Voor het opdienen haal je met een lepel de stuffing uit de kalkoen en serveer deze apart. Ook de kalkoenjus kun je apart opdienen.
Gumbo is een stoofpot waarvan het recept in de 18e eeuw in de Amerikaanse staat Louisiana is ontstaan. Ingrediënten 450 gr kippendijen, gesneden in blokjes 2 el olijfolie 2 tenen knoflook, fijngeperst 1 paprika, gesneden 1 strook selderij, gesneden 1 rode ui, gesneden 1 el cajunkruiden 400 ml tomatensaus 250 ml runderbouillon 120 gr salami, …
Creëer heerlijke Indische aroma’s in je eigen keuken. Ingrediënten 500 gr runderpoulet 1 ui, gesneden 1 el currypoeder 2 tenen knoflook, fijngeperst 1 tl gember 1 el olijfolie Zout en peper naar smaak 300 ml kokosmelk 1 el chilisaus Bereidingswijze Haal de runderpoulet 1 uur voordat het vlees bereid wordt uit de koelkast om op …
Ribkarbonades met uien en champignons in een romige cajunsaus. Ingrediënten 4 Ribkarbonades Vers gemalen peper Grof zeezout 2 el boter 1 ui, fijngesneden 250 gr champignons, gesneden 3 tenen knoflook, fijngeperst 250 ml kippenbouillon 2 laurierbladeren 250 zure room 1 el Cajun kruiden 1 el Paprikapoeder Bereidingswijze Haal de ribkarbonades 1 uur voordat het vlees …
De unieke gemarmerde structuur van het Ibérico varken zorgt voor een ongekende malsheid. Ingrediënten 4 ribkarbonades 2 el olijfolie 2 el boter 5 tenen knoflook, fijngeperst 250 ml kippenbouillon 450 gr champignons, in vieren gesneden 1 citroen, in schijfjes gesneden Zout en peper Bereidingswijze Haal de karbonades 1 uur voordat het vlees bereid wordt uit …
Kerstkalkoen met stuffing op Canadese wijze
Kalkoen met kerst is bijna standaard in Canada. Het is dan ook niet zo gek dat mijn favoriete recept voor kerstkalkoen komt van mijn Canadese oom die voor kerst nog wel eens de oversteek naar Nederland wilde maken maar dan weer snel terug ging omdat hij heimwee had.
Dit keer had ik een kalkoen die zo groot was dat hij niet in de oven paste. Gelukkig zijn er mensen met een grote oven, maar houd er rekening mee als je een kalkoen koopt dat deze ook past of dat je een andere oplossing hebt. Zo heb ik deze kalkoen van bijna 12 kilo ineen ovenschaal op de BBQ gezet, wat net zo goed werkte.
Houd de volgende braadtijden aan:
Gewicht
4,5 – 8 kg: 3 – 3.5 uur
7 – 10 kg: 3.5 – 4 uur
10 – 11 kg: 4 – 4.5 uur
11 – 13 kg: 4.5 – 5 uur
Ingrediënten
Voor de vulling:
Bereidingswijze
Kalkoen bestellen
Gerelateerde Berichten
Cajun gumbo
Gumbo is een stoofpot waarvan het recept in de 18e eeuw in de Amerikaanse staat Louisiana is ontstaan. Ingrediënten 450 gr kippendijen, gesneden in blokjes 2 el olijfolie 2 tenen knoflook, fijngeperst 1 paprika, gesneden 1 strook selderij, gesneden 1 rode ui, gesneden 1 el cajunkruiden 400 ml tomatensaus 250 ml runderbouillon 120 gr salami, …
Beef Curry
Creëer heerlijke Indische aroma’s in je eigen keuken. Ingrediënten 500 gr runderpoulet 1 ui, gesneden 1 el currypoeder 2 tenen knoflook, fijngeperst 1 tl gember 1 el olijfolie Zout en peper naar smaak 300 ml kokosmelk 1 el chilisaus Bereidingswijze Haal de runderpoulet 1 uur voordat het vlees bereid wordt uit de koelkast om op …
Ribkarbonades in cajunsaus
Ribkarbonades met uien en champignons in een romige cajunsaus. Ingrediënten 4 Ribkarbonades Vers gemalen peper Grof zeezout 2 el boter 1 ui, fijngesneden 250 gr champignons, gesneden 3 tenen knoflook, fijngeperst 250 ml kippenbouillon 2 laurierbladeren 250 zure room 1 el Cajun kruiden 1 el Paprikapoeder Bereidingswijze Haal de ribkarbonades 1 uur voordat het vlees …
Ibérico karbonades met champignons
De unieke gemarmerde structuur van het Ibérico varken zorgt voor een ongekende malsheid. Ingrediënten 4 ribkarbonades 2 el olijfolie 2 el boter 5 tenen knoflook, fijngeperst 250 ml kippenbouillon 450 gr champignons, in vieren gesneden 1 citroen, in schijfjes gesneden Zout en peper Bereidingswijze Haal de karbonades 1 uur voordat het vlees bereid wordt uit …