Wild

    Wild is de verzamelnaam voor dieren die in het wild leven, zelf hun voedsel zoeken en door de mens bejaagd worden. De typische smaak van wild is het gevolg van hun levenswijze. De diverse wildsoorten vertonen een volkomen authentiek smakenpalet. Het wildseizoen start 15 oktober wanneer de jacht op de fazant en haas wordt geopend, tot en met tweede kerstdag. Het is één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland.

Hert

Edelhert behoort tot het grootste grofwild van Nederland. Hertenvlees heeft een donkerrode kleur is zeer mager en bevat bovendien veel belangrijke voedingsstoffen. Het bevat veel ijzer, eiwitten en omega 3 vetzuren. Door het rantsoen met als basis gras heeft hertenvlees een meer uitgesproken smaak dan andere wildsoorten.

Konijn

Konijn is stevig van structuur en heeft een sterke smaak. Het vlees van een tam konijn is malser dan dat van een wild konijn. Konijnenvlees is rijk aan vitamine B12, eiwitten en is een goede bron van ijzer. De beperkte hoeveelheid vet bestaat bovendien uit ongeveer een derde verzadigde vetzuren en voor bijna twee derden uit cholesterolvriendelijke onverzadigde vetzuren. konijn bevat in vergelijking met vele andere vleessoorten procentueel meer hartvriendelijke omega-3-vetzuren. Deze vetzuursamenstelling en uitgesproken smaak is te danken aan de uitgebalanceerde voeding.

Wildzwijn

Het vlees van het wildzwijn is steviger en heeft een fijnere structuur dan varkensvlees. Het wildzwijn heeft een gevarieerd dieet van onder andere; gras, eikels, noten, kruiden, paddenstoelen, en wortels van allerlei planten. Hierdoor krijgt de wildzwijn een uitgesproken wildsmaak.

Fazant

De Romeinen brachten de fazanten mee uit Azië en namen ze vervolgens mee tijdens hun veroveringstocht in Europa. Enkele Fazanten ontsnapten uit de Romeinse hoenderhokken en hebben zich vervolgens voortgeplant in de vrije natuur. Fazanten hebben zich gevoed aan wild groeiende bessen en kruiden. Zij krijgen hierdoor een fijne, kruidige aromatische smaak. Het vlees van de fazant is zeer mager en is lichtbruin van kleur.

Eend

De wilde eend is in Nederland één van de meest voorkomende eenden. Het vlees is roodbruin gekleurd, smaakt kruidig en bevat minder vet dan zijn tamme soortgenoot.

Like & share:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Inhoudsopgave