De oorsprong

    Rauwe hammen zijn van oorsprong ontstaan vanuit de behoefte om vlees langer te kunnen bewaren, want vroeger waren er nog geen koelkasten. Het vlees wordt eerst gepekeld met eventueel de toevoeging van een verse kruidenboeket. De smaak van de rauwe hammen wordt bepaald door de voeding en bewerking. De belangrijkste smaakmaker is de rijping. Al deze facetten hebben heel veel variatie aan hammen opgeleverd. Spoelder heeft een groot assortiment flinterdun gesneden rauwe hammen. Echte kwaliteitshammen met keurmerk. Heerlijk zacht en smaakvol. Lekker met meloen, bij de asperges en natuurlijk niet te missen bij de tapas.

Parmaham

Levoni parmaham is van oudsher verbonden met het gebied van Parma sinds de 3e eeuw voor Christus. De tijd waarin voor het eerst met zout- en droogtechnieken werd geëxperimenteerd. Levoni parmaham staat bekend als de meest beroemde Italiaanse rauwe ham, gemaakt van Italiaanse varkens die zijn onderworpen aan de “Consorzio di Parma” regelgeving. Levoni parmaham is 18 tot 24 maanden gedroogd en gezouten. Levoni parmaham wordt gekenmerkt door een bijzonder milde en delicate smaak.

Serranoham

Serranoham wordt gemaakt in Spanje en is afkomstig van varkens uit de Spaanse bergen. Essentieel voor een goede rijping van de serranoham is het gebruiken van ambachtelijke methoden. Nadat de verse ham in een pekelbad met kruiden heeft gelegen, rijpt hij zo’n negen maanden in een ruimte waar de temperatuur langzaam toeneemt tot 30 graden. Tegelijkertijd neemt de vochtigheid af, waardoor de hammen uitdrogen. Serranoham is rijk aan ijzers, eiwitten en is bovendien vetarm. 100 gram serranoham is gelijkwaardig aan 33% van de dagelijkse aanbevolen eiwitten.

Ibérico Pata Negra

Het Ibérico varken komt uit Zuidwest-Spanje. De rauwe ham van het Ibérico varken wordt tot de beste rauwe hamsoorten gerekend. De Ibérico varkens worden in het voorjaar met fris gras gevoed. In de zomer krijgen ze een mengsel van gerst en tarwe te eten. In de herfst genieten ze van de eikels die vers van de bomen vallen en hierdoor krijgt de ham zijn karakteristieke smaak. De ham wordt in een bed van zeezout gelegd en vervolgens gedroogd. Het droogproces is langzaam en duurt 7 tot 8 maanden. Het resultaat: een ongekende smaakvolle rauwe ham.

Ardenner rauwe ham

De Ardenner rauwe ham wordt licht gezouten, gerijpt en gerookt boven een bed van eiken- en beukenhouten krullen waaraan jeneverbessen worden toegevoegd.

Gedroogde huisgemaakte rauwe ham

Traditioneel werd rauwe ham tijdens de winter gedroogd en hing in kelders, waar er vochtige lucht en een constante lage temperatuur was. Onze rauwe ham wordt gepekeld en vervolgens gerijpt in een ruimte waar de temperatuur en vochtigheidsgraad constant blijft. Dit zorgt voor een rijke smaak. De rauwe ham wordt flinterdun voor u gesneden. Perfect voor bij de meloen, asperges of gewoon op brood.

Like & share:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Inhoudsopgave