Omdat we het jaar gezond willen beginnen en bij ons aan tafel niet alleen vleeseters zitten maakte ik vanavond een poké bowl (spreek uit als pokay bool). Afkomstig uit Hawaii en het best te duiden als sushi in een bowl. Poké bowls kun je maken met diverse ingrediënten. In de originele poké bowl zit altijd verse vis maar wij maken hem vanavond met zowel tofu als met kipfilet.
Ingrediënten
- 500 gram Japanse sushirijst
- 250 gr kipfilet, in stukjes gesneden
- 1 pakje tofu, in blokjes gesneden
- Sezamzaadjes
- Sesamolie
- Zoute ketjap
- Japanse sushi-azijn
- Japanse wasabi-mayonaise
- 1 el Shiracha saus
- 2 tenen knoflook
- Groenten naar keuze: paksoi, champignons, paprika, komkommer
Bereidingswijze
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen en breng op smaak met sushi-azijn en zout. Laat de rijst afkoelen.
- Maak twee marinades van knoflook, scheutje sesamolie, hete saus, ketjap en sushi-azijn en laat de kip en de tofu hierin tenminste een half uur marineren.
- Ondertussen kun je de overige ingrediënten snijden: mijn keuze was dit keer: verse mango, lenteuitjes, bloemkoolsalade( marinade van yoghurt met knoflook en wat suiker) en shi take die ik even met wat ketjap en knoflook heb aangebakken, daarnaast nog komkommerblokjes, avocado en knapperige mais uit blik.
- Maak verschillende bakjes zodat iedereen zijn eigen bowl kan samenstellen.
- Leg de tofu op een bakplaat met bakpapier en strooi hier wat sesamzaad over.
- Laat 30 minuten bakken en schep regelmatig om.
- Bak intussen de kipfilet op hoog vuur, ook hierbij heb ik sesamzaad toegevoegd voor smaak en knapperigheid. Proef de rijst als deze koud is nog even en voeg eventueel nog wat wasabi-mayonaise toe.
- Bij ons een groot succes en zeker een goed alternatief voor de vrijdagavond waarop wij altijd hapjes (stokbroodjes met smeersels en gehaktballetjes) eten. Gezond maar zo opgediend dat niemand het kan weerstaan.
- Snijd de uitjes en knoflook en paprika’s in stukjes en fruit deze aan.