Wat is er lekkerder dan als het buiten warm is een bordje comfort food te eten. Rendang is dit soort eten. Pittig Indonesisch stoofvlees wat het goed doet met een schep rijst en wat gekookte groenten of frisse salade. Je kunt het in een pan koken, maar de slowcooker is hier ook een ideaal middel voor. Dus opzetten, aan het werk en aan het einde van de dag meteen aan tafel. Heerlijke geuren tijdens het thuiswerken. Het is een beetje een aangepast recept. De echte indonesische rendang heeft veel specerijen die ook nog eens bewerkt worden voor je ze kunt gebruiken.
Dit recept is een verkorte versie en heerlijk, maar er zijn ook kant-en-klare kruidenpasta’s verkrijgbaar bij de toko of supermarkt. Kijk even goed of er geen smaakversterkers in verwerkt zijn. Zonde van het vlees en de smaken die er van zichzelf volop aanwezig zijn.
Het recept is voor vier personen, maak gerust iets meer, het stoofvlees laat zich goed invriezen en smaakt ook na ontdooien heerlijk.
Ingrediënten
- 750 gr riblappen
- 4 sjalotten
- 3 tenen knoflook
- 2 Spaanse rode pepers
- 3 cm verse gember
- 2 el pindakaas
- 1 el kurkumma
- 1 el koriander
- 1 el komijn
- 2 el olie
- 2 stengels citroengras
- 1 limoen
- 1 runderbouillontablet
- 200 ml kokosmelk
Bereidingswijze
- Snijd de riblappen in stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter en bestrooi ze met peper en zout.
- Snijd de citroengrasstengels in de lengte door en schil met de dunschiller vier flinke stukken schil van de limoen af zo dun mogelijk
- De pepers mogen ook in de lengte doormidden en ontdaan worden van zaadlijsten en in stukjes worden gesneden. Schil de gember en snijd deze fijn samen met de teentjes knoflook en de sjalot.
- Maal met staafmixer of keukenmachine de volgende ingrediënten fijn: Pindakaas, kurkuma, pepers, sjalot, gember en knoflook, tot het een dikke pasta is.
- Bak het vlees aan in de olie en bak het aan. Haal het vlees uit de pan en bak de kruidenpasta vijf minuten aan.
- Het vlees en de overige ingrediënten gaan nu in de pan met het bouillonblokje en 250 ml water en de kokosmelk.
- Na drie uur zachtjes sudderen zonder deksel is het vlees gaar en verwijder je de limoenschil en de citroengrasstengels.
- Voor de slowcooker doe je het vlees, de kruidenpasta en de andere ingrediënten in de cooker en zet deze op low.
- Na 6 tot 7 uur stoven is het vlees boterzacht en smaakvol. Vergeet niet ook hier het citroengras en de limoenschil eruit te halen.