Oh zo lekker!
De geur ruiken, de warmte voelen, het vlees zien, het gepruttel horen en de kruiden smaken, ja inderdaad, een stoofpotje verwent alle zintuigen. Zeker tijdens de koude wintermaanden kan een warme stoofpot ons bekoren.
Maar wat is nou lekkerder, met of zonder vet? Moet het vlees in kleine of juist in grote blokjes gesneden worden? Welke sudderlap suddert nou het beste? Dit soort vraagstukken gaat slager Peter-Paul in deze blogpost behandelen.
Op het vuur of in de oven?
Stoofvlees kun je zowel op het vuur als in de oven bereiden. Als je het op het vuur bereidt is het belangrijk dat het op een hele lage pit gebeurt.
Bereiden in de oven is eigenlijk nog veel gemakkelijker. Je doet alles in een ovenschaal, goed afdekken met een deksel of aluminiumfolie. Er moet wel voldoende vloeistof in de pan of schaal zitten, zodat het vlees er door bedekt wordt. Zet het in een voorverwarmde oven van 175 ℃ graden.
De bereidingstijd lees je hieronder.
Voorkeur van de slager
Stoofvlees bereiden in de slowcooker. Door de constante lage temperatuur zorgt dit voor het meest malse resultaat.
Met of zonder vet?
Natuurlijk met vet. Waarom? Vet geeft extra smaak en textuur aan je stoofpot. Het vet zorgt er bovendien voor dat het vlees extra mals wordt.
In grove blokjes snijden
Door het stoven van vlees gaat het vlees krimpen, tevens zal het meeste vet wegsmelten. Snijdt daarom je stoofvlees in grove stukken.
Riblappen
Riblappen is suddervlees waarbij de marmering zich bevindt aan de rand van de lap. Riblappen (van al het suddervlees het meest malse) komen uit de rug of nek, hierdoor is het zacht en uitermate geschikt voor stoofschotels. Doordat riblappen gemarmerd zijn worden ze heerlijk smeuïg en zijn tevens het snelst te bereiden van alle soorten suddervlees. Bereidingstijd: Minimaal 2 uur stoven.
Sucadelappen
De sucadelap is suddervlees waarbij de marmering door de gehele lap loopt waardoor het vlees heerlijk mals en smeuïg wordt. Sucadelappen komen uit de schouder van het rund. De sucadelap ontleent zijn naam aan het dunne peesje dat door het vlees loopt, hierdoor krijgt het ook z’n typische structuur en boterzachte smaak. Bereidingstijd: Minimaal 3 uur stoven.
Magere runderlappen
Magere runderlappen worden gesneden uit de dikke delen van het rund. Magere runderlappen is suddervlees wat minder gemarmerd is als riblappen en sucadelappen. Bereidingstijd: Minimaal 3 uur stoven.