Een uur eerder….
Van de Paasmaaltijd had ik nogal wat ontbijtspek overgehouden en een stapel verse leesafsnijdingen van het zelf uitsnijden van varkensschnitzels. Aanvankelijk niet wetend wat hiermee te doen begon ik met het mes de vleesafsnijdingen te verkleinen tot een grof soort varkensgehakt. Dit bereidde ik met een ei, een scheut koffiemelk, beschuiten, kruiden en zout tot een smakelijk soort varkensgehakt. Ik had dit natuurlijk ook als gehakt kunnen braden, maar dan lag daar nog altijd dat ontbijtspek.
De geboorte van het idee kwam toen spontaan op. Twee plakken ontbijtspek kruislings over elkaar. Op de kruising een langwerpig balletje varkensgehakt. Het spek eromheen slaan en het geheel oprollen en toen ontstond er iets dat qua vorm leek op een kroket. Deze rolletjes werden 15 minuten voorzichtig op kalm vuur gebraden. Zo kwam er een splinternieuw (nog naamloos) vleesgerecht op tafel. De verraste gezinsleden vroegen: “Wat is dat?” Weet ik niet. Eet maar, zei ik.